Трябва да се направи много повече за опазване на психичното здраве

...
Трябва да се направи много повече за опазване на психичното здраве
Коментари Харесай

ООН: Все повече работещи са с влошено психично здраве

Трябва да се направи доста повече за запазване на психичното здраве на работното място, съобщи Организация на обединените нации, представяйки нови насоки за понижаване на психическото напрежение, обвързвано с работното място.

Агенциите на Организация на обединените нации за опазване на здравето и труд разгласиха два документа, цялостни със препоръки за това по какъв начин най-добре да се предотвратяват и защищават от опасности за психологичното здраве работните места, като предизвестиха, че психическите разстройства костват скъпо както на обособените хора, по този начин и на обществото.

Според Световната здравна организация и Международната организация на труда всяка година се губят към 12 милиарда работни дни заради меланхолия и тревога, което коства на международната стопанска система близо 1 трилион $.

" Време е да се съсредоточим върху нездравословното влияние, което работата може да окаже върху нашето психологично здраве ", заяви ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус в взаимно изказване. " Благосъстоянието на индивида е задоволителна причина да се подхващат дейности, само че неприятното психологично здраве може да има и изтощително влияние върху работата и продуктивността на индивида. "

Здравната организация на Организация на обединените нации предизвести през юни, че близо един милиард души по света са живели с психологични разстройства преди да настъпи Ковид-19 - и пандемията е влошила доста ситуацията.

Възрастните в трудоспособна възраст са изключително наранени, като един на всеки шест страда от психологично разстройство във всеки един миг, съобщи СЗО.

" Цифрите са тревожни ", съобщи пред кореспонденти Манал Ази, началник на екипа на МОТ по сигурност и здраве при работа. " Пред нас стои голяма отговорност. "

Двете организации предизвестиха, че работното място постоянно е причина за психологични проблеми.

В новия си отчет, в който се изброяват 13 насоки по какъв начин да се противодейства на казуса, СЗО акцентира, че смислената работа може да отбрани психологичното благоденствие, като обезпечи възприятие за задоволеност, убеденост и приходи. Но тя акцентира, че нездравословните или неприятните условия на труд, неприятните трудови взаимоотношения и безработицата могат доста да допринесат за утежняване на психологичното здраве или да изострят съществуващи психологични положения ".

Работното място може да ускори и по-широки проблеми, които оказват отрицателно въздействие върху психологичното здраве, като дискриминация във връзка с пол, възраст, етническа принадлежност, полова ориентировка и увреждания, уточни СЗО.

Новите насоки обгръщат ограничения за подсилване на ръководството на напрежението от страна на служащите, като схващане за казуса и физическа интензивност.

Но може би най-важните насоки се въртят към " организационните интервенции ", нужни за попречване на рисковете за психологичното здраве на работното място, в това число за първи път се предлага образование на мениджърите за попречване на стресираща работна среда и реагиране на служащи в затруднено състояние.

Айиша Малик от отдела за психологично здраве и приложимост на субстанции на СЗО съобщи пред кореспонденти, че е от значително значение " да се попречи на хората да изпитват опасности, като да вземем за пример доста голямо работно натоварване, тормоз, сложни взаимоотношения с колеги или ръководители ".

„ Това би трябвало да се промени “, сподели тя, „ в противоположен случай ще продължим да изпитваме компликации с психологичното си здраве на работното място, без значение какъв брой средства за ръководство на напрежението прилагаме “.

В допълнение към новите си насоки СЗО и МОТ разгласиха взаимна информация за политиките, в която са изложени на практика тактики за държавните управления, работодателите и служащите, както и за техните организации, за отбрана и поощряване на психологичното здраве на работното място. В нея също по този начин се показва по какъв начин да се поддържат хората с психологични болести и да им се помогне да вземат участие и да се развиват на работното място.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР